CA Auto Bank is geboren

NEWS

Een nieuwe pan-Europese leider in autofinanciering, -leasing en mobiliteit

De Europese mobiliteitssector begint een nieuw hoofdstuk met de oprichting van CA Auto Bank, een internationale bankgroep met activiteiten in 17 Europese landen en Marokko, en opvolger van FCA Bank. De nieuwe bank, die in handen is van Crédit Agricole Consumer Finance (zelf onderdeel van Crédit Agricole S.A.), is het geesteskind van de Franse bankgroep en Stellantis. In 2021 werd de verandering aangekondigd in het kader van de reorganisatie van de financiële partnerschappen van beide ondernemingen.

CA Auto Bank heeft als doel om een toonaangevende onafhankelijke multibrand-speler te worden op het gebied van de financiering en leasing van voertuigen en in de mobiliteitssector.

De bank, met Europese zetel in Turijn en Belgische vestiging in Brussel, heeft een sterke internationale spreiding. Het streeft naar een uitstaande financiering van minstens 10 miljard euro tegen 2026 en met de ambitie om tegen 2030 een portfolio te hebben dat voor 80% uit ‘groene’ exemplaren bestaat. De oprichting van de nieuwe bank is een van de pijlers van de strategie van CA Consumer Finance: de Groep wil een Europese leider zijn op het gebied van groene mobiliteit, via een volledig gamma van oplossingen die door haar dochterondernemingen worden aangeboden om aan alle behoeften van klanten te beantwoorden. CA Auto Bank, dat zich positioneert als de nieuwe “bank met focus op mobiliteit voor een betere planeet”, zal het voortouw nemen in de energietransitie van de sector en om nul- en lage-emissievoertuigen steeds bereikbaarder en betaalbaarder te maken voor iedereen.

In zijn nieuwe hoedanigheid heeft de bank een uitgebreid aanbod aan financiële, verzekerings- en huuropties via partnerschappen met meer dan 30 prestigieuze mobiliteitsmerken – van iconische fabrikanten zoals Ferrari, Tesla, Mazda, Aston Martin, McLaren, Lotus en Morgan tot nieuwere automerken zoals VinFast, DR Automobiles, Aiways, XEV, ElectricBrands en Invicta Electric, actief in de markt van elektrische voertuigen en meer. Deze worden aangevuld met verschillende multibrand-distributeurs en dealers, alsook Stellantis-retailers die CA Auto Bank zal blijven ondersteunen, zij het niet langer als ‘captive’ maatschappij.

De Bank is ook actief in de wereld van tweewielers (samen met Harley-Davidson, Royal Enfield, Fantic Motor, Vmoto Soco en CAKE), vrijetijdsvoertuigen zoals caravans en campers (Erwin Hymer Group, Groupe Pilote, Groupe Rapido, Knaus Tabbert, Concorde en Carthago) en de lichte en zware bedrijfsvoertuigen (Ford Trucks en BMC Trucks). Binnenkort zullen er nog meer partnerschappen aangekondigd worden. CA Auto Bank zal niet alleen banden met huidige partners versterken, maar ook nieuwe samenwerkingen opzetten, met de steun van Crédit Agricole. De bank zal geleidelijk haar bereik uitbreiden naar alle mobiliteitssectoren, waaronder de zeevaart en landbouw.

CA Auto Bank zal ook verder inzetten op haar lang geleden opgestarte elektrische transformatieproces – het beschikt bijvoorbeeld over een ESG-strategie (Environmental, Social & Governance) gebaseerd op haar “elke dag mobiliteitsoplossingen voor een betere planeet creëren”-filosofie. Met dat doel biedt de Bank een breed scala aan flexibele financiële producten aan, ontworpen om steeds meer mensen te overtuigen om op ‘new motorization’-voertuigen over te schakelen.

Tegelijk zet het via Drivalia de ontwikkeling van duurzame mobiliteitsoplossingen verder. Drivalia is het mobiliteitsbedrijf van de CA Auto Bank-groep en biedt een volledige waaier aan leasing-, verhuur- en mobiliteitsplannen: van elektrisch autodelen tot auto-abonnementen en -verhuur voor alle duur, inclusief operationele leasing. Het bedrijf blijft investeren in zijn elektrische infrastructuur (die tegen 2026 zal bestaan uit 3.500 oplaadstations in heel Europa) en in zijn vloot (groeiend naar 200.000 voertuigen over drie jaar, waarvan 55 procent elektrische of ‘plug-in hybride’-modellen).

Verder heeft CA Auto Bank in de komende maanden de overname gepland – onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde autoriteiten – van de activiteiten van ALD in Ierland en Noorwegen en van LeasePlan in de Tsjechische Republiek en Finland. Daarmee zullen de bank en Drivalia hun Europese spreiding verder uitbreiden, met in totaal 70.000 voertuigen.

Nieuwe technologieën en digitalisering zijn belangrijke instrumenten voor de business van CA Auto Bank. De volledig digitale bank heeft een geïntegreerd netwerk van state-of-the-art platformen ontwikkeld vanuit een omnichannel-perspectief en gebruikt dat in alle Europese landen waar de groep actief is. CA Auto Bank zal profiteren van de constante evolutie van zowel financiële en verzekeringsinstrumenten als van nieuwe betalingssystemen – zoals CA Auto Pay, een platform dat buy-now-pay-later plannen beheert zoals instant credit en split payment.

Stéphane Priami, voorzitter van CA Auto Bank en CEO van CA Consumer Finance: “We zijn trots op de oprichting van CA Auto Bank en de integratie van 100% van haar activiteiten, evenals die van Drivalia, binnen de Crédit Agricole Consumer Finance Group. Deze unieke kans draagt in grote mate bij aan onze ambitie om leider te zijn in groene mobiliteit in Europa. De mobiliteitssector maakt ingrijpende veranderingen door op het gebied van energietransitie en gebruik. In deze context zijn de vaardigheden, ervaring en professionaliteit van de teams van CA Auto Bank en Drivalia een belangrijke troef, in combinatie met de ondernemerscultuur en de kracht van Crédit Agricole.”

“Deze nieuwe start bevestigt de natuurlijke evolutie van het project dat we tot nu toe hebben nagestreefd”, aldus Giacomo Carelli, CEO van CA Auto Bank. “De geschiedenis van CA Auto Bank begon bijna een eeuw geleden, met de oprichting van SAVA. Dat was een van de eerste financiële bedrijven in Europa, opgericht in 1925 in Turijn om mensen te helpen een auto te kopen. Zo’n 100 jaar later is onze missie in alle hoedanigheden van het bedrijf – eerst als Fiat Auto Financial Services, vervolgens FGA Capital, en sinds 2015 als een bank onder de naam FCA Bank – dezelfde gebleven. Vandaag is die gericht op groene en duurzame mobiliteit, de mobiliteit van de toekomst. Dit is slechts het begin van een groeiverhaal, dat van ons de enige onafhankelijke speler in Europa zal maken die werkt als een echte captive en die gespecialiseerd is in financiële diensten voor mobiliteit in al zijn aspecten”.

Persbericht “CA Auto Bank is geboren”

Delen op

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • E-mail